ابزارآلات صنعتی, مقالات

دستگاه گازسنجی محیطی یا ثابت چیست؟

دستگاه گازسنجی محیطی چیست

یکی از مهم‌ترین مشکلاتی که اتفاق آن می‌تواند صدمات ناگواری به همراه داشته باشد، نشت گاز است. درصورتی که گاز نشتی، قابل اشتعال باشد، عواملی چون جرقه یا شعله می‌تواند باعث انفجار آن شود. درصورت سمّی بودن گاز، نشت آن می‌تواند باعث خفگی، مسمومیّت و یا حتی مرگ فرد شود. یکی از راه‌های جلوگیری از این مشکل، استفاده از گازسنج‌های ثابت یا غیرپرتابل است.

در این مقاله به اهمیت استفاده از دستگاه گازسنج ثابت و موضوعات مختلف پیرامون این تجهیز پرکاربرد می پردازیم. اگر جزء آن دسته افرادی هستید که قصد خرید این محصول را دارید به شما پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای مقاله ما را همراهی کنید.

  • کاربرد گازسنج ثابت: آنالیز و تعیین غلظت گازهای مختلف نظیر گازهای سمّی و قابل اشتعال‌
  • انواع دستگاه‌های گازسنجی ثابت براساس سنسور: مهم‌ترین آن‌ها الکتروشیمیایی، کاتالیزوری، مادون قرمز و یونیزاسیون می‌باشند.
  • ویژگی‌های گازسنج‌های ثابت: استهلاک پایین، قابل استفاده در مکان‌های صعب‌العبور، و تحت پوشش قرار دادن مناطق وسیعی از محیط کار.
  • طبقه‌بندی گازسنج‌های غیرپرتابل: براساس عواملی چون نوع عملکرد، نوع سنسور و تعداد گازی که می‌توانند تشخیص دهند  دسته‌بندی می‌شوند.

گازسنج ثابت: ابزاری برای افزایش ایمنی

گازسنج ثابت را می‌توان ابزاری مفید جهت تشخیص وجود گازها در یک محیط و تعیین غلظت آن‌ها تعریف کرد. از دستگاه گازسنجی ثابت به طور گسترده در مراکز صنعتی مختلف نظیر سکوهای نفتی به منظور نظارت بر فرآیندهای تولید، فناوری‌های جدید نظیر فوتوولتائیک و آتش نشانی استفاده می‌شود.

برخلاف گازسنج‌های پرتابل که برای سنجش هوا استفاده می‌شوند گازسنج‌های ثابت برای تشخیص یک یا چند نوع گاز کاربرد دارند. محل قرارگیری آن‌ها به طور معمول نزدیک به اتاق کنترل، محوطه کارخانه یا محل استراحت کارکنان می‌باشد. بدلیل گرانبهاء بودن تجهیزات گازسنجی ثابت، معمولاً برای نگهداری از این تجهیزات آنها را در باکسی تمام استیل قرار می دهند و یک رشته کابل دیتا را از گازسنج به یک سیستم کنترلی نظارتی وصل می کنند و این داده ها به طور پیوسته جمع‌آوری می شود.

گازسنجی و آنچه که باید از گذشته آن بدانیم

تاریخچه گازسنجی به سالیان خیلی دور برمی‌گردد زمانی که کارگران معادن زغال‌سنگ از قناری برای تشخیص وجود گاز  منواکسیدکربن استفاده می‌کردند. در حالت عادی و در صورت عدم وجود گاز، قناری با صدایی بلند شروع به آواز خواندن می‌کند. در صورت وجود گاز، آوازخوانی قناری متوقف شده و حتی می‌تواند با مرگ روبرو شود. این حالت به عنوان زنگ خطری برای کارگران بوده که می‌بایست هرچه زودتر معادن زغال‌سنگ را ترک کنند.

اولین نمونه صنعتی گازسنج در سال 1815 اختراع شد و از آن برای تشخیص حضور گاز متان در معادن زغال‌سنگ استفاده گردید. پس از آن و در سال‌های بین 1926 تا 1927، توسعه اولین دستگاه گازسنجی مدرن با پیدایش سنسور احتراق کاتالیزوری صورت گرفت که برای سنجش گازهای قابل احتراق در هوا به منظور جلوگیری از انفجار در مخازن ذخیره سوخت مفید بود.

در سال‌های بین 1980 تا 1990، یک گازسنج الکترونیکی به منظور تشخیص گاز کربن‌مونواکسید به بازار عرضه شد که قبل از این رخداد، از یک کاغذ برای تشخیص این گاز استفاده می‌‌شد. زمانی که کاغذ در معرض گاز کربن‌مونواکسید قرار می‌گرفت رنگ آن تغییر پیدا می‌کرد. گازسنج‌های گازی مبتنی بر حسگرهای اکسید فلزی در سال 1990 معرفی شدند که یکی از مهم‌ترین انواع گازسنج‌های محیطی بودند.

کاربرد گازسنج ثابت

گازسنج‌های ثابت کاربردهای مختلفی دارند و از آن‌ها در آزمایشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی، دیگ بخار، تصفیه آب و فاضلاب و در مراکز ذخیره‌سازی گاز استفاده می‌شود.

مزایا و معایب گازسنج‌های ثابت

گازسنج‌های ثابت از مزایا و معایبی برخوردار هستند، که در ادامه به آن‌ها اشاره شده است:

کالیبراسیون گازسنج‌های ثابت

تمام گازسنج‌ها باید بر اساس یک برنامه زمانی مشخص کالیبره شوند تا میزان صحت یا خطای آن‌ها قابل تشخیص باشد. حساسیت فرآیند کالیبراسیون دستگاه‌های گازسنجی ثابت کمتر از نمونه پرتابل نیست. یک برنامه کالیبراسیون استاندارد برای گازسنج‌های غیرقابل حمل مطابق با اطلاعات فنی هر سازنده هر شش ماه یک بار می‌باشد.

گازسنج‌های ثابت: ابزاری برای شناسایی گازهای خطرناک

در یکی دیگر از مقالات مجله خبری به جنبه‌های مختلف گازسنج ثابت پرداختیم و متوجه شدیم گازسنج وسیله‌ای پرکاربرد برای آنالیز گازها می‌باشد. در ادامه مقاله، دسته‌بندی دستگاه گازسنجی غیرقابل حمل صورت گرفت. در این راستا، انواع مختلفی از این دستگاه براساس نوع سنسور به کار رفته در آن، نوع عملکرد، توانایی کالیبراسیون آن معرفی گردید.

در پایان، در این مقاله سعی شد تا تمامی آنچه را که نیاز است پیرامون گازسنج ثابت بدانید به طور کامل توضیح داده شود. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر یا داشتن سؤال درمورد هریک از بخش‌ها می‌توانید از طریق بخش بیان دیدگاه‌ها با ما در ارتباط باشید.

منابع:

https://www.sciencedirect.com/topics/chemistry/gas-sensor

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *